Novosti i reference

Održana FERIT-ova LABUS zimska škola 2019.
22.01.2019.

Promoviraj na Facebook

Od 8. do 11. siječnja 2019., u vrijeme učeničkih zimskih školskih praznika održavala se 2. LABUS zimska škola kao još jedna od FERITovih aktivnosti popularizacije znanosti usmjerena na povezivanje srednjoškolske nastave iz STEM područja sa visokoškolskom inženjerskom nastavom.

U radionicama ovogodišnje LABUS zimske škole sudjelovalo je 44 učenika završnih (trećih i četvrtih) razreda gimnazija s područja grada Osijeka, Đakova i Donjeg Miholjca te nekoliko učenika Elektrotehničke i prometne škole iz Osijeka.

Kroz četiri četverosatne radionice temeljnih znanja i vještina:

  1. Tko mjeri taj i griješi ;
  2. Ah, tigrafovi ;
  3. Primjena vektora u fizici i tehnici ;
  4. Što učimo iz krivulja

učenike su vodili nastavnici i asistenti iz temeljnih prirodoslovno-matematičkih i primijenjenih inženjerskih područja svih FERITovih zavoda, a u provedbi eksperimentalnih sadržaja radionica uključili su se, kao demonstratori, i studenti preddiplomskih i diplomskih studija.

Aktivnosti ovogodišnje LABUS zimske škole uključene su i u FERIT-ove predaktivnosti  „Europske noći istraživača“ (ENI)- glavne aktivnosti projekta Techno-Past Techno-Future; European Researchers´ Night (TPTF_ENR) (financiran u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije 2014. - 2020. - Obzor 2020., br. ugovora 818748.).

FERIT-ove predaktivnosti obuhvaćaju tematske skupine Strossmayer Days i Technopast pa su učenici-polaznici zimske škole, u specijaliziranim FERITovim laboratorijima, uz stručno vodstvo obavljali eksperimente koji se temelje na otkrićima i zakonitostima nazvanim po nekim od najznačanijih znanstvenika 18. i 19. stoljeća, većinom suvremenika biskupa J. J. Strossmayera (1815-1905). Na taj način željelo se učenicima ukazati na važnost istraživanja u temeljnim prirodnim znanostima kroz povijest i njihovu primjenu u razvoju tehnike i tehnologije te da je poznavanje i razumijevanje fizikalnih zakona, tj. njihova prirodoznanstvena pismenost nužan preduvjet za rad i korištenje svih tehničkih i tehnoloških dostignuća današnjice, ali i u razvoju novih tehnologija budućnosti.

 

Veliko zanimanje i aktivno sudjelovanje učenika u uvodnim matematičko-fizikalnim teorijskim sadržajima kao i u provedbi eksperimenta u svim radionicima LABUS zimske škole može se vidjeti na poveznici:

https://etfoshr-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/miloloza_etfos_hr/EiJvzMaDjIJCh9oAYa2BgRwBkAXc4yqj8huYxXNYuIyC9A?e=sWaeEy

 

Na kraju, su svim učenicima-polaznicima podijeljene potvrde o sudjelovanju u 2. LABUS zimskoj školi na FERIT-u Osijek.

 

„LABUS zimska škola 2019“ je i medijski popraćena:

http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=75875

https://www.youtube.com/watch?v=5dyF_7vLUxM

http://www.glas-slavonije.hr/386523/3/LABUS-zimska-skola

http://www.post.hr/osijek/vijesti/kultura/naslov/ferit-osijek:-2-labus-zimska-skola-6603

https://osijeknews.hr/za-sve-buduce-studente-inzenjerskih-studija-labus-zimska-skola-na-ferit-u/

http://www.rep.hr/dogadjanja/2-labus-zimska-skola-na-feritu/629/